revista Atitudine - revista noilor golani
grupul de actiune noii golani
descriere Noii Golani
actiuni Basarabia Rosia Montana Eroii nu mor fapte
basarabia rosia montana eroii nu mor
implica-te implicare activism civic
revista Atitudine
magazin Noii Golani
forum Noii Golani
contact Noii Golani
noii golani grup de atitudine civica
Cuvânt de început

Ne-am propus să vorbim mai mult prin fapte, dar câteva lucruri se impun a fi spuse: avem în România zeci de mii de Organizaţii NonGuvernamentale din care active probabil câteva zeci, avem un spectru politic în care stînga se confundă cu dreapta, puterea cu opoziţia, securiştii cu miliţienii, nomenclaturiştii cu milionarii de carton, deasupra tuturor tronând doar interesul personal… Avem şi o minunată ”societate civila”- activă doar atunci când interesele i-o dicteaza… Ce să mai: avem o ţară tare ciudată… dar e a noastră şi ne-am săturat să ne simţim străini la noi acasă, ne-am săturat să-i lăsăm pe alţii să vorbească în numele nostru, să-i lăsăm pe alţii să ne decidă viitorul.

Noi nu vom pleca şi nu vom renunţa!

 

Lucrurile rele se întâmplă când oamenii de bun simţ nu fac nimic...

Cum am apărut...

În spatele fiecărei organizaţii stau anumite interese şi în spatele fiecărei personalităţi publice există un păpuşar… Am auzit asta de atâtea ori şi am văzut-o în atâtea cazuri…
Ne-au dezamăgit de prea multe ori politicienii despre care, naivi fiind, credeam că vor să facă “bine” şi odată prinşi în horă erau la fel ca ceilalţi.
Ne-am săturat să vedem cum “luptătorii” pentru democraţie închid ochii în faţa abuzurilor făcute de “ai lor”.
Dar ne-am săturat să vedem şi cum oamenii obişnuiţi, ca mine şi ca tine, se uită de pe margine aşteptând să pice din cer justiţia divină sau clasicul “să se facă ceva că aşa nu se mai poate”.

Astfel s-a născut grupul nostru, din dorinţa de a lua „puterea” din mâinile politicienilor şi a o aplica pe baza valorilor în care credem: libertate şi democraţie.
Aşa că am încetat să mai ascultăm ipocriziile despre respectul faţă de Revoluţie, salvarea Roşiei Montane sau lacrimile de crocodil la adresa Basarabiei. Am început să acţionăm direct pentru cauzele respective.

Am refuzat ajutorul personalităţilor publice care vor să se promoveze pe spatele celor care luptă zi de zi pentru demnitate şi dreptate. Preferăm o luptă grea şi cinstită decât o falsă victorie pentru interese de scurtă durată.

Apolitica noastră...

Ştiţi frazele acelea „Domnul X politician vă admiră aşa mult. Sunteţi nişte băieţi extraordinari. Ar vrea să vă ajute cu nişte fonduri, ştim ce greu e în ziua de azi. Dar îl chemaţi şi voi să ţină un discurs.”

Să le luăm pe rând:

0. Suntem un grup apolitic şi nu colaborăm cu nici un politician. Nu suntem în nici o parte a eşicherului politic şi nu ne dorim să fim. Cine încearcă să ne asocieze cu x sau y o face degeaba. Singurele organizaţii cu care colaborăm sunt cele menţionate pe situl nostru.
În spatele nostru se află conştiinţa noastră şi valorile în care credem. Atât.

1. Nu vrem să ne admire domnul X politician. Ar fi mai bine dacă ar face ceva practic pentru cauzele în care credem.

2. Dacă domnul X vrea să ajute cauza, îl aşteptăm. Dar să fim serioşi, doar un politican dintr-un milion ajută dezinteresat. Aşa că ne vom baza în continuare doar pe noi şi tinerii simpli ca noi. Chiar credem în ajutorul altruist dat comunităţii, nu în câştigul de imagine sau influenţă. Dacă în decembrie 89, tinerii stăteau să socotească cât aveau de câştigat strigând „Jos comunismul” atunci în continuare eram sub dictatură.

3. Suntem şi baieţi, şi fete. În general, judecăm oamenii doar după ceea ce spun şi fac, nu pe alte criterii. Nu contează „cât de lung am părul, important e cum şi cât gandesc”.

 

Ce vei găsi la noi

Începem prin a spune ce nu vei găsi: nu vei găsi modele, nu vei găsi premianţii clasei, nici un soi de idealişti care vor să schimbe lumea peste noapte. Nu suntem nici „oameni de bine” dar nici „generaţia aşteptată”.
Suntem cei de care ne fereau părinţii... când ne spuneau să nu ne băgăm că nu e treaba noastră, că oricum nu se schimbă nimic.
NU! Nu este adevărat. Lucrurile rele se întâmplă când oamenii de bun simţ nu fac nimic. Şi ele se schimbă când aceiaşi oameni de bun simţ iau atitudine.

Deci, în primul rând la noi vei găsi atitudine. Când un lucru aberant se întâmplă, noi chiar ne gândim cum să ne opunem.
La noi vei găsi libertatea de a te exprima şi, mai ales, libertatea de a schimba. Considerăm că a vorbi despre nedreptate nu e destul, trebuie să facem ceva împotriva ei. Trebuie să schimbăm.
La noi vei găsi patriotism şi ataşament pentru ţara în care trăim, dar nu îţi vom spune asta des fiindcă ne place să o arătăm prin fapte, nu prin vorbe. Deci, poţi considera că la noi vei găsi patriotism autentic.

La noi vei găsi oameni ca tine, care se uită în jur şi îşi spun „Nu este în regulă ce se întâmplă cu clădirile vechi din Bucureşti (de exemplu). O să vorbesc cu golanii să facem o acţiune în privinţa asta”.

Pe scurt, la noi vei găsi altceva. Un grup complet independent, apolitic, ce continuă să creadă în valorile direct legate de Revoluţia din 1989 : Libertate şi Democraţie.

Noii Golani te salută!

 

De ce Noii Golani?

Pentru că golanii (aşa cum i-a numit Iliescu încercând să îi discrediteze) au fost cei care în
primăvara-vara lui '90 au realizat că soarta României a fost confiscată de un grup decis să
ducă ţara pe drumul neocomunismului, al comunismului cu faţă umană, şi au ieşit în
stradă pentru a lupta împotriva acestui fapt. Piaţa Universităţii a fost locul în care idealurile erau privite ca soluţii de viitor şi nu ca fantezii obosite ale unor drogaţi; a fost locul în care o parte din bucureşteni a avut tăria să ceară scoaterea în afara structurii statale a oricărei rămăşiţe putrezită de comunism; a fost “ ZONA LIBERĂ DE NEOCOMUNISM” a României.
Astfel, prin numele grupului nostru, încercăm să aducem un omagiu celor prezenţi în Piaţa
Universităţii, şi să arătăm că vrem să continuăm lupta pe care aceştia au început-o.

 

 

noii golani patriotism implicare civica revolutie rosia montana piata universitatii golaniada